Informatie wedstrijdzwemmen

Algemene informatie

In de wedstrijdgroep is plaats voor iedereen. Of je nu groot of klein bent, jong of oud. Supersnel of wat minder snel iedereen is welkom. We willen als team laten zien dat we trots zijn op E.O.Z.C. daar hebben we clubkleding voor. Het dragen van kleding andere dan E.O.Z.C. clubkleding tijdens wedstrijden is niet gewenst. Verder is het dragen van een badmuts niet verplicht bij vrijwel alle wedstrijden. Mocht een zwemmer wel een badmuts dragen, dan dient dit tijdens wedstrijden een E.O.Z.C. badmuts te zijn.

Zoals je op de wedstrijdkalender kunt zien, zijn er verschillende soorten wedstrijden. Hieronder leggen we in het kort uit welke soort wedstrijden er zijn.

 

Startvergunning

Om uit te kunnen komen in competitie- en solo wedstrijden moet je als zwemmer over een startvergunning beschikken. Deze startvergunning wordt door E.O.Z.C. aangevraagd bij de K.N.Z.B. Een startvergunning wordt eenmaal aangevraagd en wordt per kalenderjaar automatisch verlengd. De tarieven voor een startvergunning zijn te vinden op de website.

Teamkleding

De wedstrijdgroep draagt tijdens de verschillende wedstrijden clubkleding. Deze kleding bestaat uit een poloshirt met naam en een badmuts. Een voorbeeld van de teamkleding van E.O.Z.C. en waar je deze kan kopen vind je in de webshop.

Competitiewedstrijden

De nationale zwemcompetitie is opgedeeld in twee landelijke divisies en drie regionale klassen (A, B en C klassen). E.O.Z.C. komt dit jaar uit in de C klasse regio Zuid. Alleen zwemverenigingen die zijn aangesloten bij de K.N.Z.B. mogen aan de competitie deelnemen. Door de verdeling in niveaus kunnen alle zwemverenigingen zich als team meten met andere zwemverenigingen met ongeveer hetzelfde niveau. Er zijn vier wedstrijdronden. Aan het eind van het seizoen wordt de eindstand opgemaakt en wordt bepaald welke zwemverenigingen mogen promoveren naar een hoger niveau en welke degraderen naar een lager niveau.

Solo wedstrijden

De solo wedstrijden worden georganiseerd door zwemverenigingen uit de regio. Bij de onderlinge solo wedstrijden tellen de individuele prestaties van de zwemmers en zwemsters. Het klassement wordt opgemaakt na 8 wedstrijden. Om opgenomen te kunnen worden in het klassement moeten de zwemmers en zwemsters tijdens de 8 wedstrijden wel minimaal een van tevoren bepaald programma hebben afgewerkt.

Limietwedstrijden

Limietwedstrijden zijn wedstrijden waaraan je deel kan nemen om limieten (streeftijden) te behalen voor de Brabantse en/of Nederlandse kampioenschappen. Deze wedstrijden zijn voor eigen kosten. De zwemmer kan zelf beslissen welke afstand en slag hij of zij wil zwemmen.

Brabantse/ Nederlandse kampioenschappen

Aan deze wedstrijden kan je alleen deelnemen als je een limiet hebt gezwommen. Limieten voor de Brabantse kampioenschappen zijn te vinden op de website www.knzbzuid.nl. De limieten voor de Nederlandse kampioenschappen zijn te vinden op de website www.knzb.nl.