Wat is wedstrijdzwemmen

Algemene informatie

In de wedstrijdgroep is plaats voor iedereen. Of je nu groot of klein bent, jong of oud. Supersnel of wat minder snel iedereen is welkom. Ben je nieuw in de wedstrijdgroep dan snappen we dat niet alles vanzelfsprekend is. Daarom proberen we je op deze pagina zoveel mogelijk uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het wedstrijdzwemmen.

 

Een dagje wedstrijdzwemmen… hoe ziet deze dag eruit?

Aan het begin van het seizoen ontvang je een overzicht per mail, wanneer en waar de competitiewedstrijden gezwommen gaan worden. In principe ben je automatisch voor iedere competitiewedstrijd ingeschreven, maar indien je verhinderd bent, ben je altijd vrij om je voor een bepaalde datum af te melden.

Enkele weken voor aanvang van de competitiewedstrijd ontvang je een overzicht welke slagen en afstand je die dag mag gaan zwemmen. Meestal zijn dit 2 verschillende slagen en in sommige gevallen neem je deel aan een estafette. Je zwemt per slag samen met zwemmers van jouw leeftijdscategorie van de deelnemende verenigingen. Op de wedstrijddag zelf hoor je wanneer je welke slag mag zwemmen.

Op de dag zelf proberen we zoveel mogelijk gezamenlijk te vertrekken en dit doen we bij basisschool de Plataan. Maar is dit niet mogelijk, ben je uiteraard vrij om zelfstandig naar het zwembad te komen.

Na het omkleden, verzamelen we ons bij het zwembad en zorgen dat we met het hele team bij elkaar kunnen zitten en een half uur voor de start van de wedstrijd, begint het inzwemmen. De bedoeling hiervan is om te wennen aan de temperatuur van het water, om de start te oefenen (want ieder startblok is weer anders), het zwembad ‘verkennen’, je spieren op te warmen, maar ook om de te zwemmen slagen met bijbehorende keerpunten even nog te herhalen. De trainers/coaches geven je hierbij eventueel nog een laatste aanwijzing.

Zodra de wedstrijd begint blijven we als team bij elkaar, zodat we elkaar aan kunnen moedigen. Jullie trainers (Anthony, Sabine en Yvonne) zijn tijdens de wedstrijd bij jullie om je aan te moedigen, maar ook aan te geven wanneer je mag gaan zwemmen en natuurlijk om al jullie vragen te beantwoorden, want het is logisch dat je bijvoorbeeld door wat gezonde spanning er allerlei vragen naar boven komen. Voordat je gaat starten, haal je een ‘startkaart’ op en dat is eigenlijk het bewijs dat je mee mag doen en deze geef je aan de tijdwaarnemer van jouw baan. Daarop wordt dan na afloop je gezwommen tijd genoteerd en deze gaat dan naar het wedstrijdsecretariaat om in de computer ingevoerd te worden, zodat de uitslag bepaald kan worden. Direct na jouw race/serie, start weer de volgende serie en zo gaat dit aan de lopende band door. Het is de bedoeling dat we tot aan het einde van de wedstrijd aan het bad blijven, zodat ook de laatste zwemmers aangemoedigd worden. Daarna kan iedereen lekker gaan douchen en omkleden en is de dag weer ten einde.

Tijdens de wedstrijd worden vaak de reeds bekende uitslagen in het zwembad opgehangen, zodat je kunt zien op welke plaats je geëindigd bent. Maar enkele dagen erna worden de uitslagen ook op onze website geplaatst.

Overige informatie wedstrijdzwemmen

Startvergunning

Om uit te kunnen komen in competitie- en solo wedstrijden moet je als zwemmer over een startvergunning beschikken. Deze startvergunning wordt door E.O.Z.C. aangevraagd bij de K.N.Z.B. Een startvergunning wordt eenmaal aangevraagd en wordt per kalenderjaar automatisch verlengd. De tarieven voor een startvergunning zijn te vinden op de website.

Teamkleding

De wedstrijdgroep draagt tijdens de verschillende wedstrijden clubkleding. Deze kleding bestaat uit een poloshirt met naam en een badmuts. Een voorbeeld van de teamkleding van E.O.Z.C. en waar je deze kan kopen vind je in de webshop.

Competitiewedstrijden

De nationale zwemcompetitie is opgedeeld in twee landelijke divisies en drie regionale klassen (A, B en C klassen). E.O.Z.C. komt dit jaar uit in de C klasse regio Zuid. Alleen zwemverenigingen die zijn aangesloten bij de K.N.Z.B. mogen aan de competitie deelnemen. Door de verdeling in niveaus kunnen alle zwemverenigingen zich als team meten met andere zwemverenigingen met ongeveer hetzelfde niveau. Er zijn vier wedstrijdronden. Aan het eind van het seizoen wordt de eindstand opgemaakt en wordt bepaald welke zwemverenigingen mogen promoveren naar een hoger niveau en welke degraderen naar een lager niveau.

Solo wedstrijden

De solo wedstrijden worden georganiseerd door zwemverenigingen uit de regio. Bij de onderlinge solo wedstrijden tellen de individuele prestaties van de zwemmers en zwemsters. Het klassement wordt opgemaakt na 8 wedstrijden. Om opgenomen te kunnen worden in het klassement moeten de zwemmers en zwemsters tijdens de 8 wedstrijden wel minimaal een van tevoren bepaald programma hebben afgewerkt.

Limietwedstrijden

Limietwedstrijden zijn wedstrijden waaraan je deel kan nemen om limieten (streeftijden) te behalen voor de Brabantse en/of Nederlandse kampioenschappen. Deze wedstrijden zijn voor eigen kosten. De zwemmer kan zelf beslissen welke afstand en slag hij of zij wil zwemmen.

Brabantse / Nederlandse kampioenschappen

Aan deze wedstrijden kan je alleen deelnemen als je een limiet hebt gezwommen. Limieten voor de Brabantse kampioenschappen zijn te vinden op de website www.knzbzuid.nl. De limieten voor de Nederlandse kampioenschappen zijn te vinden op de website www.knzb.nl.

Wat nemen we mee naar een zwemwedstrijd?

· Goede zin en gezonde motivatie;
· Je zwemkleding;
· Zwembril en indien aanwezig een reservebril;
· Je EOZC-shirt (deze doe je aan zodra je omgekleed bent, dus ook nadat je gezwommen hebt, zodat we een team vormen);
· EOZC-badmuts (sommige zwemmers dragen 2 badmutsen, zodat de zwembril beter blijft zitten, maar dit is geheel persoonlijk);
· Handdoek en het liefst een reserve handdoek;
· Douchespullen;
· Badslippers, zodat je aan het zwembad niet op blote voeten hoeft te lopen;
· Drinken;
· Iets om tussendoor te eten, zoals een boterham, fruit-/mueslireep, peperkoek, fruit;
· Een snoepje mag, maar dit wel in beperkte mate (of om een keertje uit te delen);
· Sommige zwemmers nemen een telefoon mee om tussendoor een spelletje op te spelen, maar het liefst zien wij dat je tussendoor gewoon lekker kletst met je teamgenoten en de zwemmers aanmoedigt!

Bij een wedstrijd zijn uiteraard ouders, broertjes/zusjes, opa, oma, vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom om je aan te komen moedigen. Bij sommige zwembaden is er voldoende ruimte om als publiek langs het zwembad plaats te nemen, maar het kan ook zo zijn dat ze in de kantine plaats moeten nemen en dan via het raam de wedstrijd kunnen volgen.